Hoe verzorg ik de vacht van mijn kat? -
vachtverzorging-kat
Inez van Paassen Kattentrimster

Ik ben Inez, 42 jaar en woon samen met mijn vriend en 6 katten onder de rook van Rotterdam. Beiden opgegroeid met katten kregen we 6 jaar geleden onze eerste Maine Coon, de ervaringen met vachtverzorging en met een aantal trimmers inspireerde mij om trimmer te worden. Vorig jaar heb ik deze droom omgezet in mijn trimsalon Quafur. Ik heb inmiddels aardig wat Siberen onder mijn klanten en ik vind het een geweldig ras, dus wie weet in de toekomst! 

Vilt, wat is dat nu eigenlijk?

De kattenvacht is eigenlijk een klein “fabriekje”. Een kitten wordt geboren met dekhaar en na de geboorte komen er wolharen bij, rond iedere dekhaar groeien wolharen. Op deze wolharen komt een zweetklier en een talgklier uit. Zo vormen de haren een transportladder voor talgvet en vocht (voeding voor haar en huid) uit de klieren en door zich te wassen zorgt de kat voor een goede verdeling van deze voeding voor haar en huid.

Werkt dat voor iedere vacht zo?

Dit werkt bij iedere vacht hetzelfde, zowel bij kortharige als bij (half)langharige katten. Dit vet hecht zich gemakkelijk aan dode, loszittende haren. Dode en slechte kwaliteit haren zijn poreus, de haarschubben staan open waardoor deze haren makkelijker aan andere haren blijven hangen en het vet makkelijker blijft plakken. Deze haren blijven in de vacht hangen als deze er niet uitgewassen worden (of niet verwijderd worden door de eigenaar) en hechten zich aan en om gezonde haren waardoor kleine klitten ontstaan die niet meteen opvallen.

Waarom worden de klitten steeds groter?

De gezonde haren gaan dood en de klit word groter, als er zich dan vergelijkbare klitten in de buurt bevinden plakt de ene klit aan de andere en raken de haren om elkaar gedraaid en vormen de met elkaar verweven klitten vilt. Met het verstrijken van tijd gaat dit vilt steeds dichter op de huid zitten. Deze klitten zorgen voor pijn, pijn bij bewegen maar ook pijn wanneer je de kat aait.

Daarnaast vormt vilt een goed broeinest voor onwelkome gasten zoals vlooien, mijten, bacteriën en schimmels. De huid kan door het trekken aan de klitten beschadigd raken wat met de bacteriën en schimmels voor ernstige problemen kan zorgen en extra pijnlijk is. Door beweging ontstaat wrijving dus zijn oksels en liezen al gevoeliger voor klitvorming, maar bijvoorbeeld ook flanken door het rollen over tegels of in het gras.

Nu hoor ik je denken “maar niet iedere kat krijgt klitten” en dat klopt.

De meeste katten die gezond en goed gesocialiseerd zijn, zijn goed in staat hun eigen vacht te onderhouden. Dat vachtonderhoud leren kittens van hun moeder. Daarom besteden katten dus ook uren aan het wassen van hun vacht. Echter door ziekte/ aandoeningen en door overgewicht zijn sommige katten niet goed in staat een deel van hun vacht of hele vacht te onderhouden, vachtverzorging is essentieel voor het tegengaan van klitten. Daarnaast zijn er ook katten met een “zware vacht”, een vacht met extreem veel (wol)haar die hulp nodig hebben bij het verzorgen van hun vacht.

Zo lijkt de praktijk ons nu ook te leren dat katten met veel zilver in hun vacht gevoeliger zijn voor klitten.Voorkomen is beter dan genezen luidt het bekende spreekwoord, als er vilt is ontstaan zit er niets anders op dan dit door een kattentrimmer vakkundig te laten verwijderen.

Hoe werkt vachtverzorging nu eigenlijk?

vachtverzorging kat

Een gezonde kat met een doorsnee vacht onderhoud dus prima zelf de vacht, als eigenaar is het het belangrijkst de vacht zo vaak mogelijk te controleren op klitjes en deze te verwijderen. Het opsporen van de klitjes kun je met je handen doen maar bij grotere katten/ bij een dikke vacht kan het handig zijn een grove kam te gebruiken om zo geen klitten te missen.

Als kattentrimmer hoor ik maar al te vaak “als ik al met de kam aankom is mijn kat vertrokken”, het beste advies dat ik daarvoor kan geven is maak van de vachtverzorging een gewoon iets. Controleer de vacht rustig als de kat ontspannen bij je ligt of in een mandje. Is er een klitje probeer deze met je vingers “te scheuren” of gebruik de eerste drie punten van een wijdgetande kam. Geeft de kat het signaal dat hij of zij het vervelend vind, stop dan en ga een of twee dagen later weer verder met hetzelfde plekje.

Beloon de kat met iets lekkers, zo krijgt de kat een prettige associatie bij vachtverzorging.

Veel eigenaren hebben de neiging om bijvoorbeeld wekelijks de kat op tafel te zetten en dan eens flink aan het kammen te gaan. Dan wordt vachtverzorging voor een kat een beladen iets en dus is hij al weg als de kam in het zicht komt of zelfs al als de la waar de kam ligt, open gaat. Katten hebben niet zo zeer een hekel aan kammen maar houden er totaal niet van om vastgehouden te worden. Daarom is het het beste op klitten te controleren als de kat vrij ligt of rond loopt.Als een kat alleen af en toe een klitje heeft verwijder deze dus zo spoedig mogelijk.

Kammen wanneer de kat verhaard?

Als er geen klitten zijn maar de kat verhaard enorm ga de kat dan niet veel kammen of borstelen maar neem de vacht af met een licht-vochtig microvezeldoekje. Doe dit gerust dagelijks of zelfs meerdere malen x per dag. Met de doek verwijder je eenvoudig de dode losse haren maar laat je de vacht in tact. Belangrijk is wel een relatief nieuwe doekje te gebruiken en het doekje niet met wasverzachter te wassen want dan neemt de werking af.

Waarom niet intensief kammen of borstelen?

Een kam of borstel maakt geen onderscheid tussen dode en gezonde haren. Wanneer je gezonde haren verwijderd maakt het lijf met spoed nieuwe haren aan van mindere kwaliteit die veel sneller klitten en door het geregeld te doen versnel je de ruicyclus en gaat de kat dus alleen maar meer haren verliezen. Ontstaan er snel meer klitten dan u eigenlijk bij kunt houden dan loont het om een afspraak te maken bij een kattentrimsalon. Een trimmer zal vakkundig zorgen voor een goede staat van de vacht en u advies geven over het onderhoud van de vacht thuis en/of op regelmatige basis een afspraak maken voor onderhoud.

Is wassen wel een goed idee? 

Behalve het afnemen met het microvezeldoekje is wassen ook een fijne behandeling voor de verharende vacht. Is uw kat het gewend en durft u het aan, geen probleem.

Een paar wastips:

  • Leg een anti-slipmatje onder de pootjes van de kat, katten hebben een hekel aan een gladde ondergrond.
  • Haal de douchekop van de slang en zet de kraan niet te hard open.
  • Was de kat met een geurloze shampoo.

Katten ruiken vele malen beter dan de mens en kunnen erg geïrriteerd raken van een sterke geur, daarnaast kan er spanning ontstaan tussen katten na het wassen als u er meerdere hebt, de andere katten herkennen de gewassen kat niet meer. Een shampoo die ik zelf graag gebruik is de Energy pure van Anju de Beaute. Deze shampoo heeft geen geur, verzorgd de vacht goed en droogt erg snel.

Maak jij weleens gebruik van rijstzetmeel?

Verwijder voor het wassen eventuele klitten, zorg voor een luchtige vacht en borstel de kat na het wassen voorzichtig door met een rubberen borstel. Ook een kattentrimsalon biedt u vaak de mogelijkheid om de kat te wassen. Een fijn middel bij vachtverzorging is rijstzetmeel, heeft de kat een vacht die snel klit?

Poeder hem eens in met rijstzetmeel en kam hem door met een klein formaat slickerborstel of met de grove kam.

Zet nooit teveel kracht, altijd losjes en maak kleine bewegingen (imiteer de kattentong). Ook kan rijstzetmeel helpen een klitje makkelijker te verwijderen. Heeft uw kat ineens klitten op een plek waar de kat nooit eerder klitten had (denk aan eind van de rug voor de staart)? Maak dan een afspraak bij de dierenarts, dit is altijd het teken dat er iets aan de hand is met de kat, denk aan gebitsproblemen, artrose, etc.

vachtverzorging zwerfkat

Trimmen maar ook het gedrag van de kat vind ik erg boeiend

Ik trim nu aan huis en maak gebruik van een ruimte in de plaatselijke dierenspeciaalzaak maar op niet al te lange termijn zal mijn trimsalon aan huis een feit zijn. Niet alleen het trimmen maar ook het gedrag van de kat vind ik erg boeiend, het is dan ook fijn dat ik zelf 6 katten heb, genoeg te observeren, zeker toen wij vorig jaar (noodgedwongen) een ex-dekkater van 7 jaar in huis namen en deze moesten introduceren in onze groep.

Ik heb in mijn groep een flinke diversiteit, een kat die een mooie en makkelijke vacht heeft en die borstelen heerlijk vind maar ook het andere uiterste, een poes die het totaal niet accepteert als je aan haar lijf komt, met veel geduld kan ik soms een klit verwijderen maar omdat dat bij haar niet voldoende is verzorg ik haar vacht 1 x per jaar onder een roesje.

Behalve trimmer ben ik ook gecertificeerd veterinair diabetesconsulent, ik begeleid vrijwillig via een forum, eigenaren met een kat met diabetes. Dit is ontstaan doordat ik zelf een kat met suikerziekte en aanverwante aandoeningen had.

Ik hoop jullie met deze gastblog inzicht te geven in vilt en vachtverzorging. Heb je vragen of wil je meer informatie, je bent van harte welkom! 

Misschien vind je dit ook leuk:
Misschien vind je dit ook leuk:
Click Here to Leave a Comment Below 9 comments
Claudia van den Baart - 7 years ago

Ik vroeg me af welke kammen je het bete kunt gebruiken?

Reply
    Lex - 7 years ago

    Hoi Claudia, Zelf gebruik ik een grove borstel om zo nu en dan de vacht lekker door te kammen. Mocht er een klitje zitten dan gebruiken wij daar een heel klein kammetje voor met een soort haakje aan de onderkant van het kammetje. Hier kan je de klit een beetje mee lost peuteren en uitkammen. Lukt dit niet of te kort op de huid dan knippen we deze in met een nagelschaartje (ronde punt). Voor ons werkt dit goed maar er zijn natuurlijk nog veel andere mogelijkheden. Met beleid en niet te vaak om beschadiging te voorkomen.

    Heeft je kat last van klitten of meer als verzorging?

    Gr Lex

    Reply
Sander Vermeer - 7 years ago

Beste Inez,

Ik zelf twee Neva’s. Ze hebben een beide een compleet andere vacht. Met de jongste geen enkel probleem. De oudste heeft een vacht die snel vilt en klit. De laatste twee jaar krijgt hij op zijn flanken ook kale plekken, daar waar zijn vacht het meest klit. Ik ben er al mee naar een dierenarts geweest en alles was goed. Vorig jaar heb ik hem laten scheren. Elke keer als je een klit voelt dan probeer je die te verwijderen wat op een gegeven moment niet fijn is voor de kat en jou.

Heb je ook al eens echt kale plekken gezien en enig idee wat het is of wat ik er tegen kan doen? Ik loop zelf met het idee om een luchtbevochtiger in huis te nemen. Het gebeurt echt in de winter wanneer de luchtvochtigheid zakt.

Groeten Sander

Reply
    Inez - 7 years ago

    Hallo Sander,
    De luchtbevochter is een heel goed idee. Kale plekken en met name op de flanken kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben. Als medisch alles al uitgesloten is dan zul je het inderdaad bij het vachtprobleem moeten zoeken. De flanken is een lastige plek, er zit doorgaans veel wol en wanneer de vacht droog is en de kat ligt veel krijg je op die plek veel wrijving en dus klitten. Sommigr katten hebben zoveel last/irritatie door de klitten dat ze klitten zelf uittrekken met kale plekken tot gevolg. De luchtbevochtiger is ideaal als maatregel tegen de droge lucht in huis, tenslotte zijn huizen tegenwoordig goed geisoleerd en hebben we veelal houten of iig gladde vloeren wat zorgt voor een droge lucht. Overigens ook niet fijn voor onze eigen slijmvliezen. Beperk ook fleecekleedjes e.d. die zorgen voor extra statischiteit, ook niet fijn.

    Mocht een luchtbevochtiger nog onvoldoende helpen zou je ervoor kunnen kiezen een huidondersteunend spot-onproduct te gebruiken zoals Allerderm of Dermoscent essential 7.

    Het verwijderen van klitten zou niet zo vervelend moeten zijn. Doe het tijdens het aaien op een ontspannen moment, vind de kat het niet meer fijn stop dan gerust, morgen of overmorgen weer een dag ;-).

    Mocht je nog vragen hebben hoor ik het graag.

    (Excuus voor de late reactie, 1 van onze 6 katten moest een pittige operatie ondergaan.)

    Groeten,
    Inez

    Reply
[email protected]. - 6 years ago

Hallo,

Ik heb een vraag
Wij zijn ons aan het oriënteren voor een kat.
Ben zelf erg weg van een siberische. Maar de Britse korthaar is ook favoriet hier.
Nu vroeg ik mij af, welk ras is qua vachtverzorging en onderhoud makkelijker? Ik heb zelf gehoord dat de vacht van de sibeer ook niet heel veel verzorging nodig zou hebben, dat de vacht niet zou klitten bv. Klopt dit??
Welke soort verhaart meer?

Dan kunnen we verder met onze keuze
Alvast bedankt!!

Reply
    Lex - 6 years ago

    Hi Joyce, wat leuk! Als ik terug kijk naar onze zoektocht, fantastisch en er gaat geen dag voorbij dat we niet genieten van onze beren. Ik weet zelf eigelijk te weinig over de britse korthaar. Vind het ook zeker een mooie kat en een stoer uiterlijk. Hou zelf ook van grote, forse katten. Wij hebben bewust voor het siberische kattenras gekozen vanwege m’n allergie. Na verder in te lezen werd al snel duidelijk dat het een Sibeer zou worden. Nu je vraag over het verharen en klitten… het is bij ons verschillend. Bo is wat voller van vacht en ontdoen we van klitjes. Beetje plukken en met een klein kammetje kom je een heel eind. Jax heeft een wat compactere vacht en herft minder last van klitjes. Ik vind het zelf dus zeker meevallen. Je moet er wel vanuit gaan dat je wat vaker de stofzuiger moet pakken, maar je krijgt er zoveel moois voor terug. Succes met je zoektocht. Mocht je nog vragen hebben dan zie ik je reactie graag tegemoed;-)

    Reply
Simonne - 6 years ago

Hey beste Inez,ik heb een kat met lange haren en heel veel wolharen
Nu heeft ze op haar rug voor de staart last van roos,wat kan ik daar aan doen of hoe zou dat kunnen komen. Ik ben over een half jaar terug van een huis waar ze buiten kon naar een apartement gegaan.mijn indruk is dat ze niet gestresseerd is. Vriendelijke groeten

Reply
    Inez - 6 years ago

    Hallo Simonne,
    Roos kan verschillende oorzaken hebben, voor de hand liggend is dat de huid van de kat wat droger is omdat het klimaat in huis droger is dan buiten (even voor het gemak).Of heb je de roos gezien na het kammen? Dan kan de vacht vol oud haar hebben gezeten waardoor er minder lucht bij de huid kwam.
    Mocht het alleen de huid zijn dan kun je sowieso je kat een pipet Allerderm geven, dit is een pipet die je aanbrengt als een anti-vlooienmiddel (maar daarmee houden de overeenkomsten op), het bevat huid-eigen bestanddelen die de huid een boost geven, ook heel prettig in de winter als de vacht statisch is.
    Groeten,
    Inez

    Reply
Lex - 6 years ago

Hi Simone, Ik denk dat Inez dit bericht niet leest;-) Ik heb zelf geen tijd meer voor dit blog maar zal je vraag (screenshot even doorsturen naar Inez zodat jullie of hier onder dit bericht kunnen contacten of via email, telefoon. Succes Simonne. Gr Lex

Reply

Leave a Reply:

Malcare WordPress Security