Wat doet een kattenstichting zoal?
Marieke van de Weijer is één van de vrijwilligers van Stichting Kattenzorg Nijmegen. Zij is penningmeester en lid van het dagelijks bestuur, en doet daarnaast alle PR-zaken voor Kattenzorg.
Stichting Kattenzorg Nijmegen is opgericht in 1982.
Onze kerntaken zijn: het geven van voorlichting en advies over katten, en het bemiddelen bij de herplaatsing van katten. We zijn zeer actief op internet. Onze website wordt voortdurend bijgewerkt, zodat voor bezoekers altijd een actueel overzicht te zien is van de katten die een thuis zoeken.
Daarnaast worden de katten in de bemiddeling veelvuldig onder de aandacht gebracht via Facebook en Twitter.
Voor voorlichting en advies!
Mensen benaderen ons met alle vragen over katten die u maar kunt bedenken.
De meestgestelde vragen zijn:
- Wat kan ik regelen voor mijn kat als ik kom te overlijden?
- Wat kan ik doen tegen plassen (of sproeien) in huis?
Maar ook mensen die last hebben van katten weten ons te vinden
Omdat wij al jaren “katvriendelijke tips” tegen katten in de tuin verspreiden. We zetten zoveel mogelijk klantvragen en antwoorden op onze website, zodat iedere lezer er wat aan heeft.
Bemiddeling via herplaatsing Kattenzorg is anders, omdat de kat bij de eigenaar blijft tot een nieuw thuis gevonden is. De mensen die ons benaderen met een verzoek tot bemiddeling bij herplaatsing, geven aan dat ze hun kat niet naar een dierenasiel willen brengen.
De meeste dierenasiels in Nederland zijn van uitstekende kwaliteit
Vrijwilligers doen er alles aan om de katten goed te verzorgen en te knuffelen. Toch begrijpen wij wel dat mensen liever niet voor een asiel kiezen als het thuis niet meer gaat. De kat wordt uit zijn vertrouwde omgeving gehaald en komt ineens in een ruimte te wonen met (veel) andere katten. Katten houden niet van veranderingen, en een verhuizing zoals deze geeft de meeste katten veel stress.
Sommige katten kunnen helemaal niet goed overweg met andere katten, en voelen zich ongelukkig in een kamer met zoveel soortgenoten. Zij trekken zich terug en worden dan niet opgemerkt door de bezoekers aan het asiel. Dit vergroot de kans dat ze lang moeten wachten op een nieuw baasje.
De voordelen van een bemiddeling bij herplaatsing via Kattenzorg Nijmegen op een rijtje:
- Uw kat blijft in z'n vertrouwde omgeving, dit is voor katten heel fijn.
- Als een geïnteresseerde met uw kat komt kennismaken, dan vertoont uw kat zijn normale gedrag. Zo krijgt een potentiële nieuwe eigenaar een goede indruk van het karakter van uw kat. Die persoon (of het gezin) kan dan goed beoordelen of de kat bij ze past.
- Eigenaren willen vaak graag weten waar hun kat terechtkomt. Bij een asiel krijgen ze daar geen informatie over. Het is voor u als eigenaar prettig om zelf kennis te kunnen maken met iemand die interesse heeft in uw kat. U kunt zelf bepalen of u een klik hebt en u kunt beoordelen of er een klik is tussen de bezoeker en uw kat! Niet iedere kat is meteen op zijn gemak bij vreemde mensen. Daarom is het ook goed dat wij een maand proeftijd hebben. Als het om wat voor reden dan ook niet goed gaat in het nieuwe huis, dan kan de nieuwe eigenaar de kat naar u terugbrengen. Een mooi stukje zekerheid.
- Wij raden aan uw kat zelf te gaan brengen naar een nieuw thuis. Het is voor u prettig om te zien waar uw kat gaat wonen en het geeft mensen rust om daar een beeld bij te hebben; met eigen ogen te zien of het nieuwe thuis geschikt is.
- U kunt contact houden met het nieuwe baasje van uw kat. De meeste eigenaren vinden dit fijn.
Mailtje of telefoontje, foto’s of zelfs videobeelden van uw kat zijn leuk!
Als u het moeilijk heeft met het afstand doen van uw kat, dan is het leuk om een mailtje of telefoontje, foto’s of zelfs videobeelden van uw kat te krijgen, om te zien hoe het met hem of haar gaat in het nieuwe thuis. Onze klanten hebben de ervaring dat een geslaagde herplaatsing hen gemoedsrust en vrede met hun beslissing geeft.
Marieke vertelt: U zult mijn naam vaak tegenkomen op Facebook, Twitter en op onze website. Informatieve artikelen schrijven vind ik heerlijk om te doen. En er is zoveel te weten over katten!
Soms stellen klanten ons vragen waar ik zelf research voor moet doen om het antwoord te achterhalen.
Dat is erg leuk!
Een paar voorbeelden van zulke unieke vragen: ik heb kittens, moet ik bang zijn dat ze gegrepen worden door roofvogels als ze in de tuin spelen? Een andere vraag was of het waar was dat catmilk eigenlijk gewoon koffiemelk is, in een andere verpakking. Ook een bijzondere vraag vond ik: of katten rabiës kunnen krijgen als ze een vleermuis hebben gevangen.
Het antwoord op al deze boeiende vragen is uiteraard met behulp van de zoekfunctie terug te vinden op onze website.
En wie ben ik?
Marieke, 41 jaar. Ik werk sinds 2003 met ongelofelijk veel plezier bij Kattenzorg Nijmegen. Daarnaast heb ik een administratieve betaalde baan. Helaas heb ik - in nog geen jaar tijd - twee katten moeten laten gaan. Ze waren 15 en 16 jaar, daar mag ik absoluut niet over klagen, maar ik mis ze erg, het doet veel pijn. Nu heb ik Tonick nog, hij is 16 jaar en ik heb Chloe o’Brian van 8.
Mijn eerste kat kwam in mijn leven toen ik 11 jaar was. Ik was altijd al dierengek en ik nam allerlei diertjes in nood mee naar huis. Met mijn eerste kat werden katten wel het liefste in mijn leven.
Ik heb ook honden gehad (herders).
Prachtige beesten.
Fijne honden.
Maar als ik zou moeten kiezen, dan koos ik voor De Kat.
Een hond moet veel kúnnen om een fijne hond te zijn, een kat hoeft niets om een geweldige kat te zijn.
Iedere kat is zo uniek met een eigen karakter en gedragingen, iedere kat voegt iets toe aan je leven. Ik zou me geen leven zonder katten kunnen voorstellen!