Marktplaats kitten kopen, wat zijn de gevaren? -
Marktplaats-kitten-kopen

Marktplaats kitten kopen, wat zijn de gevaren?

Werk jij mee aan de broodfok?

Wat is broodfokken?

Iedereen heeft weleens foto's gezien, bijvoorbeeld op Facebook, van een nestje verwaarloosde kittens of puppies. Ergens binnen opgesloten in één of ander achterkamertje, of in een koude en vochtige schuur zonder licht van buiten of frisse lucht. Pas op bij het kopen van een marktplaats kitten. Echt niet allemaal verwaarloosde kittens maar in dit artikel delen we graag onze tips.

De moeder en haar baby's zien er vies en verwaarloosd uit. Je zou het liefst alle dieren meteen meenemen en een warm en liefdevol thuis voor ze zoeken. Dat getuigt van een groot hart en van veel liefde voor de dieren, maar heel slim is het niet. Door bijvoorbeeld op Marktplaats Siberische kittens te kopen die er zo aan toe zijn, houd je ongewild de broodfok in stand.

​Sommige mensen denken dat er met het fokken van bijvoorbeeld raskatten veel geld te verdienen valt. Dat soort mensen zien het fokken niet als hun hobby. Zij doen het niet uit liefde voor de dieren, maar puur voor de inkomsten die het fokken van populaire rassen genereren.

Krijgt een marktplaats kitten minder buitenlucht te zien?

Meestal krijgen deze dieren geen buitenlucht, niet de juiste medische zorg en goedkoop voer van een slechte kwaliteit. De mensen die op deze manier fokken worden broodfokkers genoemd. Zij willen hun kittens zo snel mogelijk verkopen. Als ze de kittens langer houden brengt dat immers veel extra kosten met zich mee.

De kittens van een broodfokker worden vaak voor een iets lagere prijs verkocht, dan zijn mensen eerder geneigd bij hen een kitten aan te schaffen.

De ene raskat is populairder dan de andere. Daarbij komt dat de populariteit met de tijd fluctueert. Het ene moment is het ene ras populair en een jaar later een ander. Toen een jaar of tien geleden een bekend merk van kattenvoer Brits Korthaar kittens in hun reclamespotjes liet zien, wilde veel mensen ineens een Brits Korthaar.

De catteries die Brits Kortharen fokten schoten als paddestoelen uit de grond. Het spreekt voor zich dat fokkers die veel geld willen verdienen zich bezighouden met de meest populaire rassen. Die raken ze tenslotte het snelst kwijt.

Daarnaast is het vaak zo dat hobbyfokkers het bij één of hooguit twee rassen houden. Mensen die van het fokken van katten willen voorzien in hun levensonderhoud richten zich vaak niet op een specifiek ras, maar op meerdere populaire rassen tegelijk. Op dit moment zijn onder andere de Siberische katten vaak het slachtoffer van hun eigen populariteit.

Op Marktplaats kittens kopen?

Natuurlijk is niet iedereen die kittens of volwassen katten via sites als Marktplaats probeert te verkopen een broodfokker. Het is echter wel zo dat als je naar een broodfokker op zoek gaat ze op dat soort verkoopsites echt wel te vinden zijn. Het is volgens ons dan ook niet verstandig om zomaar een marktplaats kitten of  kat te kopen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor Siberische katten, maar voor andere rassen.

Wanneer je twijfelt of de fokker met wie je contact hebt wel de juiste bedoelingen heeft, zijn er een aantal dingen waar je op kan letten.

 • Controleer of de kittens er schoon en gezond uitzien
 • Vraag altijd of je de ouders van de kittens mag zien
 • Mag of kan dit niet, vraag dan naar de reden (katers wonen bijvoorbeeld niet altijd bij de fokker, maar dan zou je de gegevens van de eigenaar van de kater moeten kunnen krijgen)
 • Kijk de entingsboekjes van de marktplaats kittens goed na, wanneer en hoe vaak de kittens zijn hun inenting gekregen hebben. Zijn de boekjes er niet, wees dan op je hoede. Tenzij je er natuurlijk heel erg vroeg bij bent en de kittens de entbare leeftijd nog niet hebben bereikt.
 • Kijk in het huis van de fokker. Is het er schoon? Hoe ruikt het in huis? Bij mensen met katten ruik je meestal wel wat, maar de lucht mag niet zo erg zijn dat het penetrant en op de voorgrond is. Bij mensen met open, sproeiende katers is de lucht vaak wat sterker.
 • Controleer hoeveel nestjes de fokker meestal tegelijk heeft
 • Zoek uit hoeveel rassen de cattery fokt en in hoeverre die rassen aan elkaar verwant zijn. Siamezen en Oosters Kortharen kunnen bijvoorbeeld met elkaar gekruist worden zonder afbreuk te doen aan de zuiverheid van de rassen. De meeste andere kattenrassen kunnen dat niet.
 • Erg belangrijk is ook het gedrag van de kittens en de volwassen katten. Zijn ze bang en schuw, of juist speels en sociaal?
 • Vraag ook altijd naar testen die de ouders hebben ondergaan, stambomen en een lidmaatschap van een kattenvereniging. Als je de boel niet vertrouwt kan je altijd contact opnemen met de vereniging om navraag te doen
 • Tot slot: ga op je gevoel af. Als je denkt dat het niet goed zit, doe het dan niet. Als je het wel doet en het blijkt dat je een ziek of verwaarloosd kitten heb gekocht, dan ga je het jezelf kwalijk nemen.

Verder zijn Marktplaats kittens en katten vaak de overblijvertjes uit een nest. Ook als je niet met een broodfokker te maken hebt is het goed om bij Marktplaats katten extra goed uit te kijken.

Maar wat dan wel?​

Verstandiger is het om bijvoorbeeld via een kattenvereniging met gespecialiseerde rasverenigingen een fokker te zoeken van het door jou zo geliefde ras. Zo'n vereniging heeft regels waar en fokker aan moet voldoen en daardoor ben je er gelijk al redelijk zeker van dat het wel goed zit.

 • Tip: Kijk ook eens op Facebook!

Veel fokkers, vooral van de bekende catteries, hebben een wachtlijst. Ga ervan uit dat jij niet alleen de fokker moet goedkeuren, maar de fokker jou ook. Goede fokkers houden van hun katten. Zij willen dan ok graag dat hun kittens in een fijne omgeving terecht komen, waar de katten deel van het gezin gaan uitmaken.

Bij veel fokkers wordt je ook gevraagd een contract te tekenen waar onder andere in staat dat je voornemens bent de kat te houden tot zijn of haar dood en dat er sectie verricht moet worden op een veel te jong overleden kat. Op deze manier houden de catteries van een afstand nog steeds de gezondheid van de door hen gefokte katten in de gaten.

Tot slot

Laat je niet afschrikken door het hele verhaal hierboven. Het is heel goed mogelijk een lief en gezond kitten te kopen bij een goede fokker. Van zo'n kat heb je hoogstwaarschijnlijk heel wat jaren plezier. Geniet ervan!

Heb jij andere ervaringen of tips die je wilt delen? Ik zie je reactie graag tegemoet.

Click Here to Leave a Comment Below 6 comments
cheem - 6 years ago

ik wil deze kitten want het ziet er leuk en mooi uit dus vandaar wil ik die kitten kattig of poeslief maak niet uit alls ik er maar 1 heb

Reply
cheem - 6 years ago

kattig of poelief maak niet uit alls ik maar een kat heb!.

Reply
  Lex - 6 years ago

  Ik ben erg benieuwd of je al een sibeer hebt gevonden? Ik had niet in deze post gereageerd maar per mail en hoor graag van je;-)

  Reply
Kattengek - 6 years ago

Goed artikel! Veel mensen weten niet waar ze op moeten letten, jouw uitleg is een goede handleiding!

Reply
  Lex - 6 years ago

  Bedankt!

  Reply
Leon - 5 years ago

Super handig om te weten.. een aantal van de punten wist ik al, maar ik wist niet dat minder buitenlucht slecht was en dat er broodfokkers bestonden.. zo zielig! https://www.dierengemak.nl/katten/

Reply

Leave a Reply:

Malcare WordPress Security